Współpraca Politechniki Łódzkiej z przemysłem jest kluczowa dla zapewnia wysokiej jakości kształcenia i badań. Jak podkreśla dr hab. inż. Anna Diowksz, prof. PŁ, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
– Polmos Żyrardów jest partnerem, z którym od wielu lat podejmujemy wspólne inicjatywy. Dają one korzyści kadrze naukowej, która w kontakcie ze specjalistami z przemysłu może rozwijać projekty aplikacyjne. Dla studentów jest to możliwość zobaczenia, jak działa przemysł i zapoznania się z oczekiwaniami rynku pracy.
Polmos Żyrardów jest sponsorem nagród za najlepsze prace magisterskie lub doktoranckie wykonane na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności.
- Proponujemy również staże dla studentów oraz wspomagamy prowadzone na Wydziale badania naukowe związane profilem naszej produkcji. Głównie skupiamy się na doskonaleniu procesów technologicznych dotyczących produkcji spirytusu i pracach rozwojowych, tak by zapewnić jak najlepszą jakość komponentów naszego produktu klasy super premium – mówi Jan Filocha, dyrektor Polmos Żyrardów.
W prace naukowe prowadzone z firmą szczególnie zaangażowana jest kadra Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii.