Data dodania 06.07.2023 - 14:33
Kategorie aktualności

Zespół badaczek: dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności PŁ pracuje nad jadalnymi opakowaniami i naczyniami. Opracowana technologia wykorzystuje odpady roślinne.

Image

Wynalazek o tytule: „Mieszanka do wytworzenia jednorazowych opakowań i naczyń biodegradowalnych, przeznaczonych zwłaszcza dla przemysłu spożywczego oraz sposób wytwarzania opakowań i naczyń z tej mieszanki” zajął drugie miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”, promującym rozwiązania, które mają zastosowanie w praktyce, mogą być wykorzystane w gospodarce i w produkcji.

O rozwiązaniu mówi kierująca zespołem dr inż. Joanna Grzelczyk.

    - Nasz wynalazek wykorzystuje odpady poprodukcyjne z przemysłu olejarskiego i dodatek mąki z przemysłu zbożowego. Wytłoki z oliwek otrzymywane po pozyskaniu z nich oliwy stanowią 70-80 proc. mieszanki. Miąższ z oliwek jest problematycznym surowcem do zagospodarowania, jednak jest produktem ubocznym o wysokich walorach odżywczych. Wytłoki charakteryzują się między innymi wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, a także zawierają cenne kwasy omega, dlatego zostały wybrane na bazę do opakowań jadalnych.

Badaczka podkreśla

    - Dzięki wykorzystaniu odpadów żywnościowych i stworzeniu z nich opakowań nadających się do spożycia rozwiązujemy kilka problemów na raz. Na rynku dostępne są co prawda jadalne opakowania jednorazowe, ale do ich produkcji stosuje się przede wszystkimi surowce stanowiące pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.  


Wytworzone wg receptury naukowczyń z PŁ opakowania i naczynia mogą być zjedzone, są przy tym źródłem błonnika pokarmowego i związków prozdrowotnych. Jeśli nie będziemy mieli na nie apetytu ulegną biodegradacji maksymalnie w 30 dni. Opakowania mogą być stosowane do ciepłych i zimnych napojów, serwowania dań płynnych lub sypkich produktów spożywczych.

Rozwiązanie zostało zgłoszone do ochrony patentowej.


Na zdjęciu w laboratorium stoją od lewej: dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka, dr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Joanna Oracz