Data dodania 06.02.2024 - 13:52
Kategorie aktualności

Prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ otrzymała nominację do prestiżowej nagrody Ambasador Innowacyjności roku 2024 przyznawanej przez Europejski Ośrodek Rozwoju Gospodarki. Badaczka jest dyrektorem Instytutu Technologii i Analizy Żywności.

Image

Prof. Budryn współpracuje bardzo szeroko z branżą spożywczą w Polsce. W efekcie powstają nowe technologie związane z produkcją żywności o właściwościach prozdrowotnych.
Poniżej kilka przykładów innowacji autorstwa badaczki z PŁ, którym przyświeca myśl o tworzeniu żywności korzystnie oddziaływującej na nasze zdrowie. Można do nich zaliczyć m.in.:

  • opracowanie trzech linii produktów: dań dla wegetarian, pomocnych w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia (współpraca z firmą PAMAPOL, producentem dań gotowych),
  • nowy rodzaj kawy prażonej, bogatej w naturalne polifenole kawy, a dodatkowo w polifenole wina, wzbogacające bukiet zapachowy (współpraca z Grupą Buena)
  • patent na sposób wytwarzania fermentowanych kiełków koniczyny, ciecierzycy i lucerny, o właściwościach łagodzących objawy menopauzy, bez ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, a ponadto o właściwościach przeciwnowotworowych i kościotwórczych.

Jak zaznacza prof. Grażyna Budryn

- Fermentowane kiełki lucerny o właściwościach regulujących poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomagających trawienie oraz adaptację do stresu zostały wdrożone do produkcji,

  • ograniczanie ilości tworzyw sztucznych w opakowaniach żywności, czego wyrazem jest opatentowane rozwiązanie dotyczące produkcji biodegradowalnej folii wykorzystującej skrobię ziemniaczaną i inne polimery pochodzenia naturalnego oraz biodegradowalne naczynia z wytłoków jabłkowych.