|
|
Alina Kunicka-Styczyńska jest profesorem nauk rolniczych w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ. Jest absolwentką Wydziału Chemii Spożywczej, obecnie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Jej droga zawodowa jest związana z macierzystym Wydziałem, na którym uzyskała stopnie: doktora nauk technicznych w zakresie technologii chemicznej oraz doktora habilitowanego w dziedzinie nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia.
Prof. A. Kunicka - Styczyńska prowadzi prace badawcze w zakresie mikrobiologii technicznej, zastosowania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz własności przeciwdrobnoustrojowych substancji pochodzenia naturalnego, jako elementów systemu konserwującego produktów spożywczych i kosmetycznych.
Jej dorobek naukowy obejmuje łącznie 186 opublikowanych prac i 159 komunikatów na konferencjach naukowych. Brała udział w 14 projektach naukowych (w tym 2 międzynarodowych), uzyskanych w drodze konkursów krajowych i zagranicznych. Jest promotorem czterech zakończonych prac doktorskich oraz promotorem w dwóch otwartych przewodach doktorskich.
Profesor Kunicka - Styczyńska wykonała łącznie 169 recenzji publikacji na zamówienie czasopism naukowych, w tym w przeważającej większości (154) dla czasopism o zasięgu międzynarodowym. Jako recenzent uczestniczyła w ocenie 22 projektów zagranicznych.
Jest członkiem komitetów redakcyjnych czterech czasopism naukowych o zasięgu międzynarodowym, wydawanych za granicą: Journal of Biologically Active Products from Nature (JBAPN, Taylor & Francis), Analytical Chemistry Letters (ACL, Taylor & Francis), Fermentation Technology (FMT, OMICS Publishing Group), International Journal of Food and Biosystems Engineering (Technological Educational Institute of Thessaly) oraz jednego czasopisma naukowego wydawanego w kraju: Biotechnology and Food Science (BFS, Lodz University of Technology Press).