|
|
- Każdego roku nawet do 40 proc. światowych plonów ulega zniszczeniu przez szkodniki roślin. W wymiarze finansowym, roczne straty powodowane przez choroby roślin w gospodarce światowej szacowane są na około 220 miliardów dolarów. Szkodniki i choroby nie posiadają paszportów ani nie spełniają wymogów imigracyjnych, a zatem zapobieganie rozprzestrzenianiu się takich organizmów jest ważnym przedsięwzięciem międzynarodowym, które wymaga współpracy wszystkich krajów na świecie - wyjaśnia dr hab. inż. Dorota Kręgiel, profesor w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, prowadząca badania nad ochroną roślin.
Naukowcy z PŁ uważają, że istnieje duża szansa rozwoju rynku dostępnych, bezpiecznych, a przede wszystkim skutecznych naturalnych środków ochrony roślin. Wśród stosowanych metod biologicznej kontroli rozwoju chorób pochodzenia grzybowego na uwagę zasługuje wykorzystanie drożdży niekonwencjonalnych, np. z rodzajów Metschnikowia i Yarrowia.
Więcej w biuletynie informacyjnym PŁ - Życie Uczelni.