|
|
Będzie to już 44. sesja naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, tym razem zorganizowana przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Sesje odbywają się co dwa lata i są największym w Polsce forum prezentacji najnowszych osiągnięć w dziedzinie nauk o żywności. W dniach 3-4 lipca do Łodzi przyjedzie 150 naukowców z 15 ośrodków. Znaczący jest też udział przedstawicieli przemysłu spożywczego
- W obecnym roku dyskutowane będą zagadnienia związane z żywnością funkcjonalną, innowacyjnymi technologiami w produkcji żywności, bezpieczeństwem żywności i ochroną środowiska, jak również z biotechnologią żywności oraz żywieniem człowieka – wyjaśnia przewodnicząca Komitetu Naukowego prof. Dorota Żyżelewicz z Instytutu Technologii i Analizy Żywności PŁ.
Spotkanie zostanie zainaugurowane wykładem „MikroRNA - Nowy gracz wśród bioaktywnych składników diety”, który wygłosi prof. Maria Koziołkiewicz, dziekan Wydziału BiNoŻ PŁ (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, ul. Wólczańska 171/173, audytorium S-9, godz. 9:00).
Referaty plenarne poświęcone będą m.in. żywności o małym stopniu przetworzenia - czy na pewno jest dla nas bezpieczna?, kaszom, które były dobre wczoraj i są dobre dziś, wpływowi sposobu żywienia na powstawanie, rozwój i przebieg wybranych chorób neurodegeneracyjnych, a także trendom oraz innowacjom w przetwórstwie mięsnym.
Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk odbywa się pod patronatem JM Rektora Politechniki Łódzkiej prof. Sławomira Wiaka, Prezydent Łodzi Hanny Zdanowskiej oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.
Strona internetowa wydarzenia http://pan.binoz.p.lodz.pl/