|
|
Kwietniowy gość jest ekspertem w dziedzinie żywienia, znanym m.in. z programu Wiem co jem i co kupuję. Pani Profesor Zdrówko pracuje jako kierownik Zakładu Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie. Na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie kieruje Zakładem Farmacji Klinicznej i Opieki Farmaceutycznej, prowadzi zajęcia na Uniwersytecie SWPS. Od ponad 40 lat specjalizuje się w gastrologii. Zdaniem Pani Profesor organizm człowieka stanowi największą fabrykę na świecie, produkującą większość składników niezbędnych do życia. Bardzo niebezpieczne są mody na rozmaite diety. Należy pamiętać, że sposób odżywiania może być determinowany m.in. poprzez kulturę czy religię. Ogromnym problemem jest podatność konsumentów na reklamę. Pani Profesor mówiła też o tym, że marnujemy ogromne ilości żywności, a najbardziej racjonalnie odżywiają się osoby, które przeżyły wojnę.
Tekst: Piotr Binias.
"Kultura żywienia – kultura zdrowia" [galeria zdjęć]